Wahhhhh.....mau meleleh air liur tgk gambar kat ats ni kan..??? kann..??? kan...???? hehhehheeh...Opsss, lupe Assalamualaikum...kawan-kawan sumua...... Apa khabar?? haaa.....agak-agak apa lah yang kami nak kongsikan pada minggu ni yer....Errrmmmm.... mesti dah dapat agak ni. Tajuk pun dah ada kat atas tu kan.....hehehhe...Ok baiklah, pada minggu ini kami nak kogsikan kepada anda semua tentang DESSERT atau dalam bahasa melayunya dipanggil pencuci mulut. Untuk pengetahuan semua, dessert atau pencuci mulut merupakan hidangan yang perlu dihidangkan atau disediakan selepas
pelanggan menikmati hidangan berat. Ini kerana tanpa menghidangkan dessert,
sesuatu menu itu selalunya boleh dianggap kurang lengkap. Dessert merupakan
hidangan pencuci mulut yang terakhir selepas Appertizer / Pembuka
Selera, Soup / Sup dan Main Course / Hidangan Utama. Di
antara contoh dessert popular barat ialah:
Sweet
crust
: Apple Pie, Fruit Tartlet
Pastry
cream : Inti Tartlets
Kek : Pineapple Up Side Down, Span Kek, Black Forest Cake
Custard : Cream
Caramel
Pudding
: Pudding Jagung
Cookies : Biscuit
Chocolate Chips
Pastri
lapis
: Danish, Puff Pastry
Jenis-Jenis Dessert
Klasifikasi Dessert
A.
Fruits
B. Pudding : Pineapple Bavarois, Cornstarch Pudding.
C. Cake : Black Forest, Fruit Cake.
D. Choux paste : Éclair, Profitroll.
E. Pie : Fruit Pie, Hot Apple Pie.
F. Ice ceam : Coupe St Jaquese, Banana Split.
G. Mousses : Strawberry Mousses, Chocolate Mousses.
H. Crepes/pancake, Crepe suzette, Devil Pancake
No comments:
Post a Comment