Roasted Beef Roulade Served With Shallot Sauce Accompanied With Rice
Pilaf and Chef Selected Vegetables
Roasted Beef Roulade
Roasted Beef Roulade
Porsi :
2 orang
Bahan-bahan
: Peralatan yang diperlukan :
- 2 potong Sirloin beef-thinly slice/tenderloin - Ketuhar
- 2 tbsp Worcestershire - Pisau
- 1tsp Oregano - Papan pemotong
- 1tsp Thyme - Dulang pembakar
- 1 batang Celery - Wrapping plastic
- 2 biji Bawang putih
- 1 biji Onion Holland
- 50gm Mozzarella cheese
- Garam dan paprika secukup rasa
Langkah-langkah
:
1. Daging
mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’.
2. Sapukan sos Worcestershire
ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam.
Perap selama 20-30minit.
3. Potong
selery secara ‘julienne’ dan susun atas daging. Bawang putih dan onion yang telah
dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama mozarella cheese.
dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama mozarella cheese.
4. Kemudian,
gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan ‘kitchen twine’
menggunakan kaedah ‘trussing’.
menggunakan kaedah ‘trussing’.
Shallot
Sauce
Porsi
: 2 orang
Bahan-bahan
: Peralatan
yang diperlukan :
- 2 biji Chopped shallots - Non stick pan
- 1 helai Bay leaf - Sudip kayu
- Cracked peppercorn secukupnya - Pisau
- 2tsp Demiglace powder - Pisau pemotong
- Air secukupnya
- Garam dan lada sulah secukupnya
Langkah-langkah
:
1. Panaskan
olive oil. Saute shallots yang telah
dicincang halus bersama bay leaf dan
peppercorn sehingga naik bau.
peppercorn sehingga naik bau.
2. Masukkan
demiglaze. Masak sehingga pekat dan perasakan
dengan garam dan lada sulah.
Rice Pilaf
Porsi : 2 orang
Bahan-bahan : Peralatan
yang diperlukan :
- 150g Basmathi Rice - Periuk
- 10g Butter - Sudip kayu
- 25g Chopped onion - Pisau
- 1 helai Basil leaf - Papan pemotong
- 30g Chopped Parsley - Ketuhar
- 100ml Chicken stock - Dulang pembakar
- Air secukupnya
- Garam dan lada sulah secukupnya
Langkah-langkah :
1. Basuh beras hingga bersih dan toskan.
2. Saute bawang
besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak 3 minit
dengan
api perlahan.
3. Saute
beras.
4.
Masukkan stok ayam dan juga daun basil dan
parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
5. Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang
sudah dipanaskan pada suhu 180 °C selama
15-20 minit.
15-20 minit.
Chef Selected Vegetables
Porsi
: 2 orang
Bahan-bahan
: Peralatan
yang diperlukan :
- 3-5 batang Asparagus - Non stick pan
- 1 bunch medium size Cauliflower - Sudip kayu
- 3-5 biji Cherry tomato - Pisau
Langkah-langkah
:
1. Potong ¼
bahagian bawah asparagus. Cauliflower
dipotong floret.
2. Blanch sayur-sayur di atas. Kemudian, sauté sehingga cukup masak.
3. Perasakan
dengan garam dan lada sulah.
Pommes Croquettes
Porsi
: 2 orang
Bahan-bahan
: Peralatan
yang diperlukan :
- 4 biji Kentang - Kuali
- 1 biji Telur kuning - Sudip
- 1 biji Telur - Mangkuk
- 15g Butter
- 30g Tepung
- 50g Serbuk roti
- 300ml Minyak masak
- Garam dan lada sulah
Langkah-langkah
:
1. Rebus
kentang sehingga empuk. Lecek dan masukkan telur, marjerin, garam dan lada
sulah.
2. Bentukkan
silinder. Salutkan dengan tepung.
3. Celup
dengan telur dan salut dengan serbuk roti.
4. Goreng
dengan minyak yang banyak.
No comments:
Post a Comment