Jenis Potongan
|
Ukuran
|
Huraian
|
|
|
Potongan batonnet
berbentuk seperti potongan Julienne hanya sedikit lebih lebar dan panjang. Potongan ini
sesuai untuk sayur pengiring hidangan utama.
|
|
|
Potongan ini
berbentuk jalur halus (kecil memanjang) seperti batang mancis. Potongan ini
boleh digunakan untuk sayuran yang keras seperti lobak.
Potongan
seperti ini sesuai untuk di jadikan bahan salad dan bahan hiasan untuk sup.
|
|
|
Potongan ini juga berbentuk dadu tapi memiliki ukuran yang lebih
besar dari brunoise.
Biasanya untuk kacang buncis, lobak, kentang, dan buah
seperti betik.
|
|
|
Potongan ini berbentuk seperti dadu yang sangat
kecil. Potongan ini sesuai untuk
dijadikan hiasan salad, sup dan hidangan
utama.
|
|
|
Potongan ini berbentuk seperti
layang-layang. Potongan ini
selalu digunakan sebagai bahan salad atau sup. Sebagai conton sup minestrone.
|
|
|
Potongan
berbentuk kiub dengan ukuran 6mm x 6mm x
20mm. Sesuai untuk digunakan untuk sup, stuffing dan pengiring hidangan
utama.
|
|
|
Potongan ini berbentuk oblong. Sesuai untuk kentang dan lobak
merah. Anggaran panjang 50mm. Potong
dan bentukkan kepada 7 bahagian di sekelilingnya.
|
|
Tidak memiliki
ukuran yang tetap
|
Potongan kasar dan biasanya potongan ini
digunakan pada mirepoix (campuran sayu-sayuran seperti lobak merah, seleri,
bawang, kentang dan sebagainya). Digunakan untuk membuat stok (white/brown), sup dan membakar.
|
Bagus.. :)
ReplyDeleteterima kasih puan syuhada kerana ia dpt membantu saya menyelesaikan assigment saya....
ReplyDeleteAssalamualaikum. Terima kasih buat blog ni. Sgt membantu saya nak siapkan buku log resepi utk asaimen haha :D
ReplyDelete