FUNGSI-FUNGSI PISAU
1. Chef Knife
Chef Knife adalah pisau yang
paling banyak digunakan. Pisau sepanjang 8-10cm ini dapat digunakan untuk
memotong sayur, mengiris daging, atau mencincang.
2. Paring knife
Bentuknya lebih kecil dan
pendek, hanya sekitar 3-4 cm. Untuk merapikan
dan membuang kulit buah serta memotong sayur yang kecil
3. Boning Knife
Mempunyai
bentuk yang ramping dan panjang
serta hujung yang agak melebar. Di gunakan untuk membuang
tulang daging dan ayam mentah serta membuat irisan yang tipis dan kecil.
4. Cleaver atau Pisau daging
Pisau
ini agak berat, dan digunakan untuk memotong daging. Kegunaan lain pisau ini adalah
untuk membelah dan memotong tulang ayam. Selain itu, dapat digunakan untuk
memotong sayur, mencincang daging, mengiris serta ketuk hancur bawang putih, serai atau halia.
5. Filet Knife
Digunakan
untuk memotong filet ikan.
6. Bread Knife
Pisau
panjang yang sebelah sisinya bergerigi. Pisau ini memudahkan kita untuk memotong
roti supaya tidak hancur, terutama roti yang permukaannya agak keras tapi dalamnya
lembut.
7. Pisau
Ukir
Pisau
yang kecil dengan bentuk lekungan pada hujungnya. Digunakan untuk mengukir buah
dan sayur bagi menghasilkan bentuk yang menarik.
Haaa......jenis-jenis pisau dan fungsi nya kita dah tahu....jom kite belajar cara-cara nak pegang pisau pulak....kan tau name pisau je pegangnya tak pandai...alamaknya tak berasap lee dapur tuuu!!!..he he =) ..Sebenarnya teknik nak pegang pisau pon adeeee.....huhuhu....sebenarnya selama ini cara kami pegang pisau salah daaa...biaselah, pegang ikut slese jer n asal terpotong sudaaaa.....hehehe.....TAPI sebenarnya teknik pegang pisau haruslah betul supaya memudahkan proses pemotongan dan aspek keselamatan dapat dijaga....ye laaa kan x pasal2 terpotong jari kita yang cantik tu....hehhehe... ( ^_^)...jom kita tegok video cam mane tenaga pengajar kami tunjuk demo cara-cara nak pegang pisau dengan betul....
terbaik ar cikgu... huhuhu
ReplyDeletebetul3.... cikgu memang terbaikkkkk ar...=)
ReplyDelete