Saturday, March 16, 2013

Fillet Ikan dan Debone Ayam

 Assalamualaikum.....hhaiii... berjumpa lagi kita pada minggu ini....Tema kita pada minggu ini ialah STOCK, THICKENING AGENT AND SAUCE.....tp sebelum tu kami nak ajar tuan-tuan dan  puan-puan macam mana nak fillet ikan dan debone ayam...jom kita lihat satu persatu langkah penyediaannya.

FILLET IKAN

1.      Bersihkan ikan dan letakkan di atas papan pemotong

  
       
2.      Gunakan chef knife atau paring knife. Potong bahagian bawah sirip ikan secara melintang
  
             
3.      Potong di sepanjang garisan tulang belakang ikan sehingga ke ekor.

4.      Masukkan mata pisau di bawah sirip ikan dengan condong 25˚. Potong sehingga ke ekor 
 untuk asingkan isi ikan dengan tulang 
      
5.      Untuk asingkan kulit dengan isi, potong sedikit bahagian ekornya. Susup pisau antara isi 
dengan kulitnya sambil menarik kulit ikan.condong mata pisau juga adalah 25˚.
 
        
6.      Buang perut ikan dan tulang jika ada.
                          
7.      Bentukkannya supaya cantik dan kemas.
fillet ikan
        
DEBONE AYAM


1.      Toreh ayam betul-betul diatas tulang ayam bermula dari atas paha hingga ke hujung paha.
 Pastikan anda menggunakan pisau yang tajam  ataupun paring knife.

   

2.      Apabila nampak tulang, kikis isi ayam yang masih terlekat pada tulang ayam
sehingga  tulang tercabut daripada isi.

3.      Buang tulang sehingga ke pangkal peha ayam yang sudah tercabut 
daripada isi ayam tersebut.


           
ok...untuk malam ini Adamas stop dl yer...byak lagi nak bagitau nih...tp pinggang dan
sakit2..hhuhuhu...kita sambung esok pulak yer...ni br intro dia , x masuk lagi kepada
tema masakan kita minggu ini...heheheh......ketemu lagi kita pada esok hari..
.assalamualaikum...(^_^)







1 comment: