Assalamualaikum semua...ini adalah apa yang kami pelajari pada minggu lepas dalam
kelas amali Penyediaan Makanan Barat iaitu jenis-jenis APPERTIZER DAN SOUP.
Untuk unit kami iaitu unit 3 dikehendaki memyediakan chicken boxing, consomme,
puree of carrot soup dan garlic bread.....jom kita lihat bahan-bahan dan
cara-cara untuk membuatnya.
(^_^)
Consomme
Porsi : 2
orang
Bahan yang diperlukan Alatan yang diperlukan
|
|||
100
|
g
|
Daging lembu dikisar
|
Mangkuk
|
1
|
biji
|
Putih telur
|
Mangkuk
|
500
|
ml
|
Stok putih
|
Penyukat
|
100
|
g
|
Batang lik
|
Mangkuk
|
100
|
g
|
Batang seleri
|
Mangkuk
|
100
|
g
|
Lobak merah
|
Mangkuk
|
100
|
g
|
Bawang besar
|
Mangkuk
|
25
|
g
|
Pes tomato
|
Piring
|
1
|
bunjut
|
Sachet
|
Piring
|
1/2
|
biji
|
Onion brule
|
Mangkuk
|
Langkah penyediaan:
· Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix (batang lik,batang
seleri, lobak merah, bawang merah), tomato dan 250ml stok. Biarkan selama ½ jam. Adunan ini dinamakan clear
meat.
·
Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion
brule.
·
Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga telur berkumpul.
·
Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan selama ½-1 jam.
·
Tapis stok tersebut.
·
Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain maslin.
·
Sesuaikan rasanya.
|
Chicken
Boxing
Porsi : 2
orang
Bahan yang diperlukan
Alatan
yang diperlukan
|
|||
6
|
keping
|
Kepak ayam
|
Mangkuk
|
1
|
cawan
|
Tepung
|
Mangkuk
|
1
|
cawan
|
Serbuk roti
|
Mangkuk
|
2
|
biji
|
Telur
|
Mangkuk
|
3
|
keping
|
Lettuce
(salad)
|
Mangkuk
|
Secukup rasa
|
-
|
Garam
|
Piring
|
Secukup rasa
|
-
|
Lada sulah
|
Piring
|
Langkah Penyediaan:
·
Potong kepak ayam dan jadikan bentuk yang dikehendaki (boxing).
·
Perap dengan garam dan lada sulah seketika.
·
Lakukan Standard Bread Procedure (SBP) dan goreng dalam minyak
yang penuh.
|
Puree of
Carrot Soup
Porsi : 2
orang
Bahan yang diperlukan
Alatan yang diperlukan
|
|||
10
|
g
|
Mentega
|
Piring
|
200
|
g
|
Lobak merah
|
Mangkuk
|
40
|
g
|
Bawang besar
|
Mangkuk
|
500
|
ml
|
Stok ayam
|
Penyukat
|
40
|
g
|
Kentang
|
Mangkuk
|
60
|
ml
|
Krim
|
Mangkuk
|
Secukupnya
|
-
|
Garam &
lada sulah
|
Piring
|
Langkah Penyediaan:
·
Panaskan mentega di dalam pot menggunakan api perlahan.
·
Masukkan lobak merah dan bawang besar. Tumis sehingga separuh
masak.
·
Masukkan stok ayam dan kentang.
·
Reneh sehingga semua bahan layu dan empuk.
·
Kisar sup menjadi puri menggunakan pengisar.
·
Reneh sup kembali di atas api. Tambah stok jika perlu dan
sesuaikan kepekatannya.
·
Sesuaikan rasa. Jika perlu tambah krim di dalam sup atau sebagai
hiasan.
|
Garlic Bread
Porsi : 2 orang
Bahan
yang diperlukan
Alatan yang diperlukan
|
|||
1/3
|
Batang
|
Roti france
|
Mangkuk
|
2
|
Ulas
|
Bawang putih
|
Piring
|
2
|
sudu
|
Mentega
|
Piring
|
secukupnya
|
-
|
Pasli
|
Piring
|
Langkah
Penyediaan:
·
Kupas bawang putih, bakar dalam oven dalam suhu 180◦ selama 15
minit.
·
Campurkan bawang putih dengan mentega.
·
Sapu pada roti dan taburkan daun pasli.
·
Bakar 10-15 minit pada suhu 150◦
|
eh2 x habis lagi...ada satu lagi ADAMAS nak tambah....hehehe...iaitu cara-cara nak jadikan
kepak ayam menjadi seperti boxing....iaitu " chicken boxing"
1) Langkah pertama basuh dahulu kepak ayam bersih-bersih dan potong
seperti gambar di bawah.
2) Kita ambil bahagian ni saja. Bahagian kepak yang selebihnya kita tak pakai.
3) Kikis isi ayam sehingga nampak tulang.
4) Siap
Lepas itu, bolah la perap chicken boxing ini sekejap ikut citarasa masing-masing.
Sebelum kita goreng boleh lakukan Standard Bread Procedure (SBP)
dulu iaitu celup tepung, kemudian telur dan last sekali salut dengan serbuk roti.
dulu iaitu celup tepung, kemudian telur dan last sekali salut dengan serbuk roti.
susunan melakukan SBP |
haaa....ada tak rupa chicken boxing yang kamu hasilkan cam ni.????
hahahah.....ADAMAS punye jadi cam ni jer...
adus..gambar ni x nampak la pulak bentuk chicken boxingnya..... |
ok mintak tolong google image je la supaya kamu semua nampak dengan
lebih jelas bentuknya..
lebih jelas bentuknya..
chicken boxing |
ok....SELAMAT MENCUBA..(",)
No comments:
Post a Comment