Friday, March 22, 2013

APPERTIZER & SOUP

Assalamualaikum semua...ini adalah apa yang kami pelajari pada minggu lepas dalam 
kelas amali Penyediaan Makanan Barat iaitu jenis-jenis APPERTIZER DAN SOUP.


Untuk unit kami iaitu unit 3 dikehendaki memyediakan chicken boxing, consomme,
 puree of carrot soup dan garlic bread.....jom kita lihat bahan-bahan dan
 cara-cara untuk membuatnya.
(^_^)



Consomme


Porsi : 2 orang
Bahan yang diperlukan                                                                  Alatan yang diperlukan
100
g
Daging lembu dikisar
Mangkuk
1
biji
Putih telur
Mangkuk
500
ml
Stok putih
Penyukat
100
g
Batang lik
Mangkuk
100
g
Batang seleri
Mangkuk
100
g
Lobak merah
Mangkuk
100
g
Bawang besar
Mangkuk
25
g
Pes tomato
Piring
1
bunjut
Sachet
Piring
1/2
biji
Onion brule
Mangkuk

Langkah penyediaan:
     · Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix (batang lik,batang seleri, lobak merah, bawang    merah), tomato dan 250ml stok.  Biarkan selama ½ jam. Adunan ini dinamakan clear meat.
      ·         Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brule.
      ·         Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga telur berkumpul.
      ·         Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan selama ½-1 jam.
      ·         Tapis stok tersebut.
      ·         Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain maslin.
      ·         Sesuaikan rasanya.



Chicken Boxing


Porsi : 2 orang
Bahan yang diperlukan                                                                  Alatan yang diperlukan
6
keping
Kepak ayam
Mangkuk
1
cawan
Tepung
Mangkuk
1
cawan
Serbuk roti
Mangkuk
2
biji
Telur
Mangkuk
3
keping
Lettuce (salad)
Mangkuk
Secukup rasa
-
Garam
Piring
Secukup rasa
-
Lada sulah
Piring

Langkah Penyediaan:
     ·         Potong kepak ayam dan jadikan bentuk yang dikehendaki (boxing).
     ·         Perap dengan garam dan lada sulah seketika.
     ·         Lakukan Standard Bread Procedure (SBP) dan goreng dalam minyak yang penuh.


Puree of Carrot Soup
 
Porsi : 2 orang
Bahan yang diperlukan                                                                  Alatan yang diperlukan
10
g
Mentega
Piring
200
g
Lobak merah
Mangkuk
40
g
Bawang besar
Mangkuk
500
ml
Stok ayam
Penyukat
40
g
Kentang
Mangkuk
60
ml
Krim
Mangkuk
Secukupnya
-
Garam & lada sulah
Piring 

Langkah Penyediaan:
     ·         Panaskan mentega di dalam pot menggunakan api perlahan.
     ·         Masukkan lobak merah dan bawang besar. Tumis sehingga separuh masak.
     ·         Masukkan stok ayam dan kentang.
 
     ·         Reneh sehingga semua bahan layu dan empuk.
     ·         Kisar  sup  menjadi puri menggunakan pengisar.
     ·         Reneh sup kembali di atas api. Tambah stok jika perlu dan sesuaikan kepekatannya.
     ·         Sesuaikan rasa. Jika perlu tambah krim di dalam sup atau sebagai hiasan.




Garlic Bread

 
Porsi : 2 orang
Bahan yang diperlukan                                                                  Alatan yang diperlukan
1/3
Batang
Roti france
Mangkuk
2
Ulas
Bawang putih
Piring
2
sudu
Mentega
Piring
secukupnya
-
Pasli
Piring

Langkah Penyediaan:
     ·         Kupas bawang putih, bakar dalam oven dalam suhu 180◦ selama 15 minit.
     ·         Campurkan bawang putih dengan mentega.
     ·         Sapu pada roti dan taburkan daun pasli.

     ·         Bakar 10-15 minit pada suhu 150◦
































eh2 x habis lagi...ada satu lagi ADAMAS nak tambah....hehehe...iaitu cara-cara nak jadikan 
kepak ayam menjadi seperti boxing....iaitu " chicken boxing"

1) Langkah pertama basuh dahulu kepak ayam bersih-bersih dan potong 
seperti gambar di bawah.


2) Kita ambil bahagian ni saja. Bahagian kepak yang selebihnya kita tak pakai. 


3) Kikis isi ayam sehingga nampak tulang.

4) Siap 


Lepas itu, bolah la perap chicken boxing ini sekejap ikut citarasa masing-masing. 
Sebelum kita goreng boleh lakukan Standard Bread Procedure (SBP)
dulu iaitu celup tepung, kemudian telur dan last sekali salut dengan serbuk roti.

susunan melakukan SBP
haaa....ada tak rupa chicken boxing  yang kamu hasilkan cam ni.????

   
hahahah.....ADAMAS  punye jadi cam ni jer...

adus..gambar ni x nampak la pulak bentuk chicken boxingnya.....
ok mintak tolong google image je la supaya kamu semua nampak dengan
lebih jelas bentuknya..

chicken boxing
ok....SELAMAT MENCUBA..(",)


No comments:

Post a Comment