Cara membuat mirepoix
bahan-bahan:
bawang besar, saleri dan lobak merah
* nisbahnya ialah ( 2:1:1)
bawang besar 2
saleri 1
lobak merah 1
Cara membuat roux
Bahan-bahan:
50g Marjerin/mentega
50g Tepung
gandum
* nisbahnya ialah ( 1:1)
* nisbahnya ialah ( 1:1)
Cara-cara :
1. Cairkan
lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi roux.
3. Angkat roux dari dapur dan biarkan sejuk.
Cara membuat bourquet grani
bahan-bahan :
batang leek, batang saleri. batang thyme dan daun bay
peralatan:
tali
cara-cara:
1) Masukkan thyme ke dalam batang lik.
3) Selitkan daun bay dan kemaskan dengan batang saleri.
4) Ikat dengan tali.
5) Siap bourquet grani
Cara membuat sachet
bahan-bahan:
daun bay, thyme, lada putih, batang pasli dan bunga cengkih
peralatan:
tali dan kain maslin
cara-cara:
1) Gunting kain maslin mengikut saiz yang sesuai.
2) Masukkan kesemua bahan kedalam kain maslin.
3) Ikat menjadi seperti sup bunjut.
sachet siap |
No comments:
Post a Comment