Stok
Daging (Brown Stock)
Bahan-bahan:
-1 kg tulang lembu (dipotong kasar)
-2 ½ L air
- 40 gm bawang besar
- 20 gm lobak merah
-20 g seleri
-100ml tomato puri
Bourquet Grani:
-2-3 batang leek
-1 batang seleri
- 1-2 batang thyme
- 1 helai daun bay
cara-cara :
atau sehingga perang.
2. Masukkan
mirepoix bersama tulang dan
panggang selama 30 minit. Masukkan
tomato puri pada 5-10 minit terakhir
3. Pindahkan
tulang yang telah dipanggang ke
dalam periuk dan masukkan 2 ½ liter air. Tambahkan tomato segar,dan
bourquet garni.
bourquet garni |
chef Arda sedang melakukan proses deglaze |
5. Tuangkan
cecair tersebut ke dalam periuk dan biarkan stok mereneh sehingga 2-3 jam.
Buang buih dan keladak yang berkumpul di permukaan stok. Proses ini
dinamakan
Masa yang disyorkan
untuk penyediaan stok daging adalah 6-8 jam.
Sos Espagnole
Bahan-bahan:
Brown roux
- 25g Marjerin/mentega
-25gTepung gandum
Mirepoix
-25g Bawang besar
-25g Lobak merah
-25g Seleri
- 500ml Stok perang
-20g Tomato puri
- Sachet
- Garam
Cara-cara:
1. Cairkan
lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan
tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown
roux dan masukkan
tomato puri, kacau sehingga sebati.
brown roux |
3. Panaskan
stok, di atas api perlahan.Masukkan stok ke dalam brown roux
dan kacau sehinga
mendidih. Masukkan sachet.
sechet |
4. Tumis
mirepoix sehingga perang, angkat dan tuskan minyaknya.
tumis mirepoix |
5. Masukkan
ke dalam sos dan rendidihkan selama 1-2 jam. Buangkan kekotoran
jika perlu.
6. Angkat
dan tapis menggunakan kain maslin.
Sos
Tomato
Bahan-bahan:
Brown roux
-10g Marjerin/mentega
-10gTepung gandum
Mirepoix
-100g Bawang besar
-50g Lobak merah
-50g Seleri
-375ml Stok perang
-125g Tomato puri
-1 ulas Bawang putih
-½
helai Daum bay
-0.5g Thyme
-Garam
-Lada
sulah
Cara-cara:
1. Cairkan
lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan
tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux.
3. Cairkan
mentega di dalam periuk di atas api dan
masukkan mirepoix, tomato puri,
dan bawang putih. Tumis sehingga keperangan.
4. Masukkan
stok ke dalam periuk brown roux sedikit demi sedikit dan kacau
sehinga
mendidih.
5. Renehkan
selama satu jam, sesuaikan rasa dan sejukkan.
6. Angkat
dan tapis menggunakan kain maslin.
No comments:
Post a Comment