Assalamualaikum.....hhaiii... berjumpa lagi kita pada minggu ini....Tema kita pada minggu ini ialah STOCK, THICKENING AGENT AND SAUCE.....tp sebelum tu kami nak ajar tuan-tuan dan puan-puan macam mana nak fillet ikan dan debone ayam...jom kita lihat satu persatu langkah penyediaannya.
FILLET IKAN
1.
Bersihkan ikan dan letakkan di atas
papan pemotong
2.
Gunakan chef knife atau paring knife.
Potong bahagian bawah sirip ikan secara melintang
4.
Masukkan mata pisau di bawah sirip ikan
dengan condong 25˚. Potong sehingga ke ekor
untuk asingkan isi ikan dengan tulang
untuk asingkan isi ikan dengan tulang
5.
Untuk asingkan kulit dengan isi, potong
sedikit bahagian ekornya. Susup pisau antara isi
6.
Buang perut ikan dan tulang jika ada.
7.
Bentukkannya supaya cantik dan kemas.
DEBONE AYAM
1. Toreh ayam betul-betul diatas tulang ayam bermula dari
atas paha hingga ke hujung paha.
Pastikan anda menggunakan pisau yang
tajam ataupun paring knife.
2.
Apabila
nampak tulang, kikis isi ayam yang masih terlekat pada tulang ayam
sehingga tulang tercabut daripada isi.
3.
Buang
tulang sehingga ke pangkal peha ayam yang sudah tercabut
daripada isi ayam
tersebut.
ok...untuk malam ini Adamas stop dl yer...byak lagi nak bagitau nih...tp pinggang dan
sakit2..hhuhuhu...kita sambung esok pulak yer...ni br intro dia , x masuk lagi kepada
tema masakan kita minggu ini...heheheh......ketemu lagi kita pada esok hari..
.assalamualaikum...(^_^)
sakit2..hhuhuhu...kita sambung esok pulak yer...ni br intro dia , x masuk lagi kepada
tema masakan kita minggu ini...heheheh......ketemu lagi kita pada esok hari..
.assalamualaikum...(^_^)
TERIMA KASIH ATAS TUNJUK AJAR :D
ReplyDelete