Sejarah
Pasta. Setiap mendengar kata ini yang terbayang
dalam pikiran kita adalah spaghetti, makaroni, fethucini dan pasta-pasta
lainnya. Namun, tahukah kita apa itu pasta sebenarnya? Pasta adalah makanan
tradisional Italia. Namanya juga diambil dari perkataan Itali iaitu 'Paste' dan
ada disebut juga pastasciutta
Pembuatan
Pasta
Pasta dibuat dari tepung semolina yang merupakan
hasil gilingan biji gandum durum dicampur telur sehingga sedikit berwarna
kuning cerah, dan bila dimasak dengan betul akan menghasilkan tekstur sedikit
kenyal. Pasta buatan Amerika sering dibuat dari campuran tepung terigu Farina
dan Semolina, sehingga mempunyai tekstur yang lebih lembut untuk dijadikan hidangan
seperti kaserol.
Di Italia, pasta biasanya dijual di dalam kemasan
dalam bentuk kering. Pasta kering dibuat di pabrik dengan menggunakan mesin
ekstrusi yang mendorong keluar adunan pasta melalui lubang-lubang saringan.
Bentuk-bentuk pasta yang lain diperoleh dengan menggiling adunan pasta menjadi
lembaran yang kemudian dipotong-potong atau dicetak.
Pasta segar buatan sendiri dan restoran dibentuk
dengan tangan beberapa saat sebelum pasta direbus. Pasta segar memerlukan waktu
masak yang singkat, namun pasta segar tidak tahan lama disimpan kerana memiliki
kadar air yang tinggi. Pasta kering bisa tahan lama disimpan hingga 3 tahun
atau lebih kerana hanya memiliki kandungan air sebanyak 10%. Pasta yang sudah
dimasak dan tinggal dipanaskan dengan oven microwave juga sering dijumpai di
bahagian makanan beku di pasaraya.
Aslinya, pasta terbuat dari durum, atau tepung
semolina yang dicampur dengan telur dan air, dibentuk menjadi mi dan dimasak
menggunakan bumbu sos sebelum akhirnya dihidangkan untuk dinikmati.
Namun, di luar yang kita kenal, pasta ternyata
banyak jenisnya. Tidak hanya bentuk dan ukuran, pasta juga dipilih berdasar
bahan pembuatnya dan rasanya juga, ada pasta kering dan basah, serta segar.
Semuanya punyai keunggulan masing-masing. Jika pasta kering lebih tahan lama,
pasta basah atau segar lebih enak rasanya.
Ukuran
Ada ratusan ukuran dan bentuk pasta. Ada yang
berbentuk panjang seperti yang kita ketahui, atau berbentuk makaroni, hingga
seukuran beras. Beberapa jenis pasta juga diberi nama berdasar bentuknya. Pasta
linguine, misalnya, merujuk pada bentuknya yang mirip lidah tapi kecil
ukurannya; ouscous, adalah pasta yang dibuat mirip kita membuat cendol; dan
gnocchi iaitu pasta yang terbuat dari kentang.
Rasa
dan warna
Pasta juga dipilih berdasarkan warna dan rasa. Yang
paling terkenal adalah pasta hijau, yang dibuat dengan mencampurkan ekstrak
bayam, pasta merah dengan mencampur tomato dalam pembuatannya, dan pasta hitam
yang dibuat dengan mencampurkan 'tinta' cumi-cumi. Ada juga pasta yang dibuat
dengan mencampurkan jalapeno, paprika hijau khas Mexico hingga pasta jamur.
Bentuk
dan perisanya
Pasta adalah makanan olahan daripada tepung gandum
dan air. Telur, garam dan pati sayuran juga turut dimasukkan ke dalam adunan
tepung pasta. Tepung ini akan dibentuk dengan pelbagai bentuk, maka timbullah
nama seperti makaroni, angel hair, elbow, bow, spageti dan beratus-ratus lagi
bentuk dan perisa.
No comments:
Post a Comment