Sunday, April 14, 2013

Pasta


Assalamualaikum wbt...
&
salam sejahtera untuk semua...

Alhamdulillah.. bertemu kembali... huhhh seminggu bercuti di kampung halaman terasa sekejap saja... tup..tup terpaksa dah berpisah dengan keluarga tercinta... huhuhu ssdih.

Apa pun perjuangan yang tidak samapai sejengkal ini perlu diteruskan... hooreeyy2
in sha Allah penantian  4 tahun bakal berakhir... oopppppssssss

 hihihi !!!!! terlebih sudah

okeyyy laa jom kita tengok apa yang kami masak sebelum balik cuti tempoh hari...


wow apa nie....??????????

huhuhu...  tu la PASTA
kalau nak tau lebih lanjut boleh klik pada INFO PASTA k..

kat sini kami nak kongsikan resepi untuk menyediakan  pasta-pasta yang sedap besertakan cara-cara membuatnya... jom kita lihat satu persatu resepinya...



LASAGNE


Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan                                                                                Alatan diperlukan
60 g
g
keju Ricotta
Mangkuk
10
g
keju Parmesan
Mangkuk
1
biji
telur
-
Secukup rasa
-
garam dan lada sulah
Sudu
1
kotak
pasta Lasagna
Mangkuk
400
g
sos Bolognaise
Mangkuk
60
g
keju Mozarella
Mangkuk
10
g
keju Parmesan
Mangkuk

Langkah Penyediaan:

  1. Didihkan air dan masukkan sedikit garam.
  2. Setelah mendidih, masukkan kepingan pasta dan rebus sehingga al-dente. Angkat  pasta dan bilas di dalam bekas berisi ais. Angkat dan toskan.
  3. Campurkan kesemua keju ricotta, parmesan dan telur. Perasakan dengan garam dan   lada sulah.
  4. Letakkan lapisan pertama kepingan pasta ke dalam loyang yang telah di glis minyak.
  5. Kemudian, lapis dengan sos Bolognaise untuk lapisan kedua. Letakkan kepingan pasta lagi untuk lapisan ketiga dan tuang campuran keju ricotta sebagai lapisan  keempat.
  6. Ulang langkah di atas sehingga semua bahan-bahan habis digunakan. Pastikan lapisan atas sekali adalah lapisan campuran keju ricotta. Taburkan keju mozzarella dan parmesan di bahagian atasnya.
  7. Bakar pada suhu 180-190ºC selama 45 minit. Tutup loyang menggunakan aluminium foil untuk mengelakkan bahagian atas daripada kering. Tetapi buka foil tersebut pada 15 minit terakhir untuk memerangkan lapisan atas lasagne.













































PASTA AGLIO OLIO


Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan                                                                              Alatan diperlukan
300
g
spageti
Mangkuk
2-3
tbsp
olive oil
Mangkuk
2
ulas
bawang putih
Mangkuk
1
tsp
chilli flakes
Sudu
50
g
udang
Mangkuk
50
g
sotong
Mangkuk
50
g
kepah
Mangkuk
1
tsp
lada hitam
Sudu
½
kiub
pati ayam
Sudu
Secukup rasa
-
garam dan lada sulah
Sudu
20
g
daun parsli
Mangkuk

Langkah Penyediaan:

  1. Rebus spageti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. Jangan buang air rebusan seafood ini.
  2. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.
  3. Masukkan oregano, parsli dan chili flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.
  4. Masukkan spaghetti dan seafood. Kacau hingga sekata.
  5. Siap untuk dihidangkan.












































CHICKEN HAM MUSHROOM MACARONI WITH CHEESE

Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan                                                                              Alatan diperlukan
125
g
Makaroni
Mangkuk
15
g
Butter
Sudu
125
g
Susu segar
Cawan
125
g
Heavy cream
Cawan
2
tbsp
Keju parmesan
Mangkuk
4
biji
Cendawan butang
Mangkuk
30
g
Daun parsli
Mangkuk
Secukup rasa
-
Lada Sulah
Sudu
Secukup rasa
-
Garam
Sudu
10
g
Bawang Putih
Mangkuk

    Langkah Penyediaan:

          1.      Panaskan kuali dan masukkan butter. Saute bawang putih sehingga naik bau. 
                Masukkan cendawan butang dan saute sehingga sedikit kekuningan.
          2.      Masukkan sedikit susu segar dan juga heavy cream. Kacau secara perlahan-lahan
          3.      Masukkan keju parmesan dan kacau sehingga sedikit pekat.
          4.      Masukkan makaroni yang telah direbus ke dalam kuali. Kacau
          5.      Perasa dengan lada sulah dan sedikit garam.
          6.      Sedia untuk dihidangkan.





SOS BOLOGNAISE

 
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan                                                                                        Alatan diperlukan
25
g
mentega
Mangkuk
6
ulas
bawang putih
Mangkuk
1
biji
bawang Holland
Mangkuk
20
g
lobak merah
Mangkuk
20
g
seleri
Mangkuk
1
helai
daun bay
Mangkuk
200
g
daging lembu kisar
Mangkuk
2
biji
tomato concasse
Mangkuk
2
tbsp
tomato puri
Mangkuk
½
tbsp
oregano
Sudu
Secukup rasa
-
garam dan lada sulah
Sudu

Langkah Penyediaan:

      1.      Panaskan mentega di dalam periuk dan sauté bawang putih, daun bay dan mirepoix 
              sehingga perang.
      2.      Masukkan daging dan masak sehingga daging mulai perang.
      3.      Masukkan tomato concasse, tomato puri sehingga tomato hancur. Kecilkan api dan            
              reneh selama 10 minit sebelum dimasukkan oregano. Sesuaikan rasa.




yuuuuummmmmyyyyy2!!!!!!!!

fuh..!!!!! memang sedap...

apa pun selamat mencuba... x cuba rugi tau!!!

No comments:

Post a Comment