Assalamualaikum wbt...
&
salam sejahtera untuk semua...
Alhamdulillah.. bertemu kembali... huhhh seminggu bercuti di kampung halaman terasa sekejap saja... tup..tup terpaksa dah berpisah dengan keluarga tercinta... huhuhu ssdih.
Apa pun perjuangan yang tidak samapai sejengkal ini perlu diteruskan... hooreeyy2
in sha Allah penantian 4 tahun bakal berakhir... oopppppssssss
hihihi !!!!! terlebih sudah
okeyyy laa jom kita tengok apa yang kami masak sebelum balik cuti tempoh hari...
wow apa nie....??????????
huhuhu... tu la PASTA
kalau nak tau lebih lanjut boleh klik pada INFO PASTA k..
kat sini kami nak kongsikan resepi untuk menyediakan pasta-pasta yang sedap besertakan cara-cara membuatnya... jom kita lihat satu persatu resepinya...
LASAGNE
Porsi :
2 orang
Bahan diperlukan
Alatan diperlukan
|
|||
60 g
|
g
|
keju Ricotta
|
Mangkuk
|
10
|
g
|
keju Parmesan
|
Mangkuk
|
1
|
biji
|
telur
|
-
|
Secukup rasa
|
-
|
garam dan lada sulah
|
Sudu
|
1
|
kotak
|
pasta Lasagna
|
Mangkuk
|
400
|
g
|
sos Bolognaise
|
Mangkuk
|
60
|
g
|
keju Mozarella
|
Mangkuk
|
10
|
g
|
keju Parmesan
|
Mangkuk
|
Langkah
Penyediaan:
|
|||
Bahan diperlukan
Alatan diperlukan
|
|||
300
|
g
|
spageti
|
Mangkuk
|
2-3
|
tbsp
|
olive
oil
|
Mangkuk
|
2
|
ulas
|
bawang
putih
|
Mangkuk
|
1
|
tsp
|
chilli flakes
|
Sudu
|
50
|
g
|
udang
|
Mangkuk
|
50
|
g
|
sotong
|
Mangkuk
|
50
|
g
|
kepah
|
Mangkuk
|
1
|
tsp
|
lada
hitam
|
Sudu
|
½
|
kiub
|
pati
ayam
|
Sudu
|
Secukup rasa
|
-
|
garam
dan lada sulah
|
Sudu
|
20
|
g
|
daun
parsli
|
Mangkuk
|
Langkah
Penyediaan:
|
CHICKEN HAM MUSHROOM MACARONI
WITH CHEESE
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan
Alatan diperlukan
|
|||
125
|
g
|
Makaroni
|
Mangkuk
|
15
|
g
|
Butter
|
Sudu
|
125
|
g
|
Susu segar
|
Cawan
|
125
|
g
|
Heavy cream
|
Cawan
|
2
|
tbsp
|
Keju parmesan
|
Mangkuk
|
4
|
biji
|
Cendawan butang
|
Mangkuk
|
30
|
g
|
Daun parsli
|
Mangkuk
|
Secukup
rasa
|
-
|
Lada Sulah
|
Sudu
|
Secukup
rasa
|
-
|
Garam
|
Sudu
|
10
|
g
|
Bawang Putih
|
Mangkuk
|
Langkah Penyediaan:
1.
Panaskan kuali dan
masukkan butter. Saute bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan cendawan butang dan saute sehingga sedikit kekuningan.
2.
Masukkan sedikit susu
segar dan juga heavy cream. Kacau secara perlahan-lahan
3.
Masukkan keju parmesan dan
kacau sehingga sedikit pekat.
4.
Masukkan makaroni yang telah
direbus ke dalam kuali. Kacau
5.
Perasa dengan lada sulah
dan sedikit garam.
6.
Sedia untuk dihidangkan.
|
SOS BOLOGNAISE
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan
Alatan diperlukan
|
|||
25
|
g
|
mentega
|
Mangkuk
|
6
|
ulas
|
bawang putih
|
Mangkuk
|
1
|
biji
|
bawang Holland
|
Mangkuk
|
20
|
g
|
lobak merah
|
Mangkuk
|
20
|
g
|
seleri
|
Mangkuk
|
1
|
helai
|
daun bay
|
Mangkuk
|
200
|
g
|
daging lembu kisar
|
Mangkuk
|
2
|
biji
|
tomato concasse
|
Mangkuk
|
2
|
tbsp
|
tomato puri
|
Mangkuk
|
½
|
tbsp
|
oregano
|
Sudu
|
Secukup rasa
|
-
|
garam dan lada sulah
|
Sudu
|
Langkah Penyediaan:
1.
Panaskan mentega di dalam
periuk dan sauté bawang putih, daun bay dan mirepoix
sehingga perang.
2.
Masukkan daging dan masak
sehingga daging mulai perang.
3.
Masukkan tomato concasse,
tomato puri sehingga tomato hancur. Kecilkan api dan
reneh selama 10 minit sebelum dimasukkan oregano. Sesuaikan rasa. |
|||
yuuuuummmmmyyyyy2!!!!!!!!
fuh..!!!!! memang sedap...
No comments:
Post a Comment