Friday, January 4, 2013

Bun / soft roll




Bahan-bahan:

      1. 500 gm tepung roti/tepung gandum berprotin tinggi
      2. 120 gm gula kastor
      3. 12 gm yis segera(kering)
      4.  8 gm improver(serbuk)
      5. 40 gm susu tepung
      6.  7 gm garam
      7.  1 biji telur
      8.   225 ml air sejuk (chill)
      9.   80 gm marjerin

Cara penyediaan :
      1.      Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan
      2.      Masukkan bahan A dan gaul rata di dalam mangkuk yang telah diayak tadi
      3.      Buat lubang tengah dan masukkan bahan B ke dalam mangkuk adunan yang telah di gaul rata bahan A    tadi. Uli rata
      4.      Masukkan bahan C dan uli sampai lembut dan licin ( 45 minit –sekiranya manual, 20 minit- mesin)  
      5.      Selepas gantian doh licin dan lembut, rehatkan selama 10 minit. Tutup doh dengan kain lembap dan   rehatkannya di tempat suam sehingga doh naik dua kali saiz asal
      6.      Tekan doh dengan menumbukkannya ( proses knocking/punching)
      7.      Bahagikan doh dan timbang 30 gm dan bentukan bulat. Biarkan doh naik sekali lagi. ( anggaran 10 minit  rehat)
      8.      Bakar di dalam oven dengan suhu 180°C

      setelah masak, sapukan merjerin di ats permukaan roti supaya nampak berkilat.....selamat mencuba...=)

No comments:

Post a Comment