Saturday, February 2, 2013

Tart Telur

                     ~~~ TART TELUR~~~















ok...first kne ad bkas cam kat bwh 2 u bt kuih tart ni...


bahan A ( DOH/KULIT TART)

100 G T.GAMDUM
70G MTEGA
30 G GULA HALUS
AIR SECUKUPNYA

cara:

1) campurkan kesemua bahan A kecuali air...gaul hingga semua rata n baru masukkan air sedikit demi sedikit...uli sampai jd doh..( x mlekat d tangan)

2) kemudian bentukkan doh  bulat2 kecil macam duit 20 sen

3) kemudian masukkan doh yang bulat2 kecil 2 dalam acuan.tekan2 sehingga terbentuk seperti bekas acuan..buat kulit tart ni jgan la tebal
sgat...buatkkan lubang untuk masukkan inti tart ni.


4) kemudian bakar 10 minit suhu 150 dalam oven

5) siap bakar, sejukkan sebentar dan buang kulit tart daripada sarangnya.


BAHAN B ( INTI TART TELUR)


3 Biji telur
200 ml susu cair
150 g gula
1 sudu esen vanila
sedikit pewarna kuning

cara:

1) campur kesemua bahan B. kacau hingga sebati

2) masukkan bahan B ke dalam acuan/kulit tart yang telah dibakar.

3) bakar lagi selama 20 minit suhu 170.

* tp ikt kesesuaian oven lah...npk cam mask 2 angkat la...kan hgit plak kuit tart 2...




~~~~ SENANG JER WAT KUIH NI...SELAMAT MENCUBA!!!~~~~~

No comments:

Post a Comment