Thursday, February 28, 2013

LANGKAH-LANGKAH SAUTE


Menumis (sauté)
Maksud : Menggoreng makanan dalam minyak yang sedikit.

Langkah-langkah sauté


1. Potong sayur-sayuran mengikut ukuran yang sesuai. Ianya bertujuan supaya mudah untuk dimakan dan dapat dimasak dengan sekata dan cepat.


2. Panaskan kuali dengan haba yang sederhana dalam masa 1 minit.















3. Masukkan sedikit minyak. Panaskan selama 1 minit.















4. Masukkan bahan makanan ke dalam kuali. Pastikan saiz kuali sesuai dengan kuantiti makanan supaya ianya mudah untuk dikacau.


5.   Kacau dan gongcang kuali supaya makanan masak dan tidak hangit.


6.    Gunakan sudip kayu ataupun sudu untuk menguji makanan masak atau pun tidak.


7. Angkat dan letakkan di atas tisu ataupun tuala dapur yang bersih untuk hilangkan lebihan minyak.


No comments:

Post a Comment