Bahan-bahan:
1. 500
gm tepung roti/tepung gandum berprotin tinggi
2. 120
gm gula kastor
3. 12
gm yis segera(kering)
4. 8
gm improver(serbuk)
5. 40
gm susu tepung
6. 7
gm garam
7. 1
biji telur
8. 225
ml air sejuk (chill)
Cara penyediaan
:
1. Ayak
tepung ke dalam mangkuk adunan
2. Masukkan
bahan A dan gaul rata di dalam mangkuk yang telah diayak tadi
3. Buat
lubang tengah dan masukkan bahan B ke dalam mangkuk adunan yang telah di gaul
rata bahan A tadi. Uli rata
4. Masukkan
bahan C dan uli sampai lembut dan licin ( 45 minit –sekiranya manual, 20 minit-
mesin)
5. Selepas
gantian doh licin dan lembut, rehatkan selama 10 minit. Tutup doh dengan kain
lembap dan rehatkannya di tempat suam sehingga doh naik dua kali saiz asal
6. Tekan
doh dengan menumbukkannya ( proses knocking/punching)
7. Bahagikan
doh dan timbang 30 gm dan bentukan bulat. Biarkan doh naik sekali lagi. (
anggaran 10 minit rehat)
8. Bakar
di dalam oven dengan suhu 180°C
setelah masak, sapukan merjerin di ats permukaan roti supaya nampak berkilat.....selamat mencuba...=)
No comments:
Post a Comment