Sunday, April 28, 2013

Main Course Fish



Pan Fried Sea Bass

Bahan-bahan:
       ·         1 ekor Sea Bass (dibuang tulang)                                  
       ·         30ml Minyak zaitun
       ·         2 biji  Lemon (jus)                                        
       ·         Lada hitam secukup rasa                  
       ·         Garam dan lada sulah secukup rasa
      
     Langkah penyediaan:
1.      Perapkan  ikan bersama jus lemon,  garam, lada hitam dan minyak zaitun. Gaul rata.
2.      Masak tohor di atas kuali pembakar selama 6 – 12 minit.

Peralatan yang diperlukan:
Mangkuk           ● Non stick pan          ● Cawan penyukat                 Pisau
Sudu                 Sudip kayu              Piring                                   Papan potong


Sweet Chili Sauce

Bahan-bahan:
  • 3 tbsp Thai Chili Sauce                                
  • 1 biji  Bawang Holland (di cincang)                                         
  • 2 ulas Bawang Putih (di cincang)                                                   
  • 1 cm  Halia (di cincang)                                                     
  • 1 biji Tomato concasse  (dipotong dadu)                                       
  • 3 tbsp Butter                                                
  • 1 tsp Caper                                                   
  • 1 cawan Fish stock                                       
  • 1 helai daun bay
  • Gula perang, garam dan lada sulah secukup rasa

Langkah penyediaan:
1.      Tumiskan butter, bahan cincang dan daun bay sehingga naik bau.
2.      Masukkan sos cili Thai dan stok ikan, kacau sehingga mendidih.
3.      Masukkan tomato, caper dan didihkan sehingga pekat.
4.      Perasa sos dengan gula perang, garam dan lada sulah secukup rasa.
Penyediaan Tomato concasse 
Peralatan yang diperlukan:
Mangkuk           ● Non stick pan          ● Cawan penyukat                 Pisau
Sudu                 Sudip kayu              Papan potong                      Periuk           



Pommes Duchess

Bahan-bahan:
       ·         4 biji Kentang (direbus dan dilecek halus)                                      
       ·         20 g  Butter                                                   
       ·         1 biji Kuning telur
       ·         Garam dan lada sulah secukup rasa  

Langkah penyediaan:
       1.      Campurkan kentang, kuning telur, butter, lada sulah dan garam.
        2.      Bentuk adunan seperti sarang burung. Glis dulang pembakar dan bakar.

Peralatan yang diperlukan:
Mangkuk           Dulang  pembakar (Non stick)                    ● Piping bag nozzle
Sudu                  Sudip kayu              
                                                              
Saute Broccoli and Carrot

Bahan-bahan:
       ·         1 tbsp Butter                                                 
       ·         50 g  Brokoli                                     
       ·         50g  Lobak merah                                                    
       ·         Garam dan lada sulah secukup rasa  

Langkah penyediaan:
             1.      Celur  sayur- sayuran  terlebih.
             2.      Kemudian, saute sehingga agak masak.
chef Arda tengah menunjukkan kaedah saute 
             3.      Perisa dengan garam dan lada sulah jika perlu.

 ok... untuk maklumat lebih lanjut boleh rujuk:  http://cikguarda.blogspot.com/2013/02/langkah-langkah-saute.html

Peralatan yang diperlukan:
Mangkuk          ● Non stick pan         ● Pisau
Sudu                 Sudip kayu              Papan potong  

No comments:

Post a Comment