Jenis-jenis
Sos
|
Bahan-bahan
|
Keterangan
|
blound roux
Stok putih
(ayam/ikan)
|
Sos veloute, merupakan sos asas
putih yang diperbuat daripada stok putih dan dipekatkan dengan roux.
Sos veloute dihidangkan bersama dengan
daging daripada tulang stok yang digunakan. Dengan kata yang lain jika anda
menggunakan tulang ikan untuk membuat stok dan stok itu digunakan untuk
membuat veloute maka sos veloute itu perlu dihidangkan dengan ikan.
|
|
Sos bechamel
|
White roux
500ml Susu UHT
Bawang besar
Onion pique
Garam
Lada sulah
|
Sos bechamel, juga dikenali
sebagai sos putih asas yang diperbuat daripada susu dan dipekatkan dengan roux (bahan pemekat). Sos ini sangat
sesuai jika dicampurkan dengan keju. Ia juga adalah sos yang biasa dimakan
bersama ikan dan pasta.
|
Sos espagnole
|
Stok perang
Brown roux
Tomato puri
Mirepoix
Sachet
Garam
|
Sos espagnole pula, dikenali sebagai sos perang yang
merupakan konsentrasi stok daripada tulang. Jadi rasa stok ini sungguh kaya
dengan rasa daging.
|
|
Air
Kuning telur
Clarified butter
Jus lemon
Garam
|
Sos hollandaise,
merupakan sejenis sos yang diperbuat daripada kuning telur, minyak, mentega
dan lemon atau cuka. Ia sangat sesuai dimakan bersama telur, ikan dan
sayuran.
|
Sos Tomato
|
Stok perang
Brown roux
Tomato puri
Bawang putih
Mirepoix
Daum bay
Thyme
Garam
Lada sulah
|
Sos tomato adalah sos yang diperbuat daripada
buah tomato segar dan sangat sesuai dinikmati dengan ayam, ikan dan pasta.
|
Sunday, March 17, 2013
Jenis-jenis Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment