PASTRI
LAPIS
PAI AYAM
Bahan Doh Pastri
Lapis: Alatan:
200g Tepung
gandum - di ayak Torak
150g Pastri
marjerin Spatula
50g Mentega
Mangkuk
penyukat
125ml Air sejuk Mangkuk
adunan
5g Jus
limau/ krim tartar/ cuka (dicampurkan) Papan pencanai
5g Garam Pengayak
Pemotong
pastri
Plastic
wrap
Cara penyediaan:
1.
Sukat dan timbang semua bahan.
2. Bentuk 150g pastri marjerin kepada empat segi
panjang dan nipis. Balut dengan plastic wrap dan sejukkan di dalam peti
sejuk.
3. Ayak tepung bersama-sama garam ke dalam mangkuk
adunan.
4. Gaul serta ramas tepung dan 50g mentega
sehingga menyerupai serbuk roti.
5. Buat lubang di tengah-tengah tepung. Masukkan
cecair sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi doh.
6. Balut doh dengan plastik dan simpan di dalam
peti sejuk selama 15 minit sebelum digunakan.
7. Keluarkan dan canai doh menjadi bentuk bujur.
8. Letakkan marjerin pastri di atas 2/3 bahagian
doh.
9. Lipat 1/3 bahagian yang tiada marjerin pastri
ke tengah. Tekan bahagian tepi pastri.
10. Canai doh secara
memanjang. Kemudian lipat dengan teknik buku (book turn).
11. Balut doh dengan plastic
wrap. Rehatkan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
12. Keluarkan doh dan
ulangi langkah 8 dan 9 sebanyak dua kali.
13. Rehatkan di dalam
peti sejuk dan keluarkan apabila hendak digunakan.
INTI AYAM
Bahan Inti Pai: Alatan:
150gm Isi
ayam (dipotong dadu dan diperap dengan lada sulah) Kuali
1 batang Lik
– dipotong dadu kecil Sudip
kayu
70gm Cendawan
butang – dihiris Papan
pemotong
1tbsp Mentega Pisau
1tbsp Tepung Penimbang
50ml Stok
ayam Jug
Penyukat
1tbsp Parsli
– di cincang Mangkuk
½tsp Thyme Piring
4tbsp Minyak
masak
1 biji Telur
(direbus dan dihiris nipis)
Secukupnya Garam
Secukupnya Lada sulah
Cara penyediaan:
- Panaskan
minyak. Masukkan isi ayam dan masak seketika selama 5 minit sehingga warna
ayam keperang-perangan. Angkat isi ayam tersebut.
- Kemudian, di
dalam kuali yang sama, masukkan pula lik dan cendawan. Masak seketika,
angkat dan letakkan dalam bekas berasingan.
- Masukkan
mentega, biarkan ia mencair. Kemudian, masukkan tepung dan kacau hingga
sebati. Masukkan stok dan kacau menggunakan whisk sehingga pekat. Masukkan
isi ayam tadi, lik, cendawan dan tambahkan daun parsli dan thyme ke dalam
kuali. Perasa dengan garam dan lada sulah. Masak hingga sebati dan pekat
dan angkat.
- Sejukkan
sebelum digunakan.
Cara penyediaan Pai
Ayam
1.
Sediakan satu kuantiti doh pastri
lapis. Panaskan ketuhar dan gris acuan pai.
2.
Canai pastri menjadi 0.5cm tebal.
Bahagikan kepada dua keping.
3.
Alaskan acuan pai dengan sekeping
pastri. Potong bahagian tepi acuan pai.
4.
Masukkan inti ayam ke dalam
acuan dan letakkan hirisan telur di atas
inti.
5.
Basahkan bahagian tepi paid an
tutup dengan sekeping pastri lagi.
6.
Tekan perlahan tepi pai untuk
melekatkannya.
7.
Glis kuning telur (egg wash)
pada permukaan pai.
8.
Slit bahagian tengah pai dan
hiaskan dengan lebihan pastri. Bakar pada suhu 200° C sehingga
warna perang keemasan.
PASTRI CHOUX
CREAM PUFF
Bahan Doh Cream Puff: Alatan:
100ml Air Periuk
45gm Mentega Sudip
kayu
1 biji Telur Pengayak
60gm Tepung
serba guna – di ayak Jug
penyukat
¼tsp Garam Nozzle
1tsp Gula Piping
bag
Cara Penyediaan:
1. Masukkan
air ke dalam periuk kemudian masukkan mentega bersama-sama gula dan garam.
2. Alihkan
periuk dari api dan masukkan tepung sekali gus.
3. kemudian,
letakkan semula di atas api. Kacau sehingga tepung tidak melekat di tepi
periuk.
4. Angkat
dan alihkan adunan ke dalam mangkuk adunan. Sejukkan.
5. Kemudian,
masukkan telur perlahan-lahan sambil memutar adunan sehingga sebati dan licin.
4. Dengan
menggunakan nozzle dan piping bag, paipkan menjadi bentuk puff
dan éclairs.
Bahan
Inti Krim: Alatan:
250ml Susu
– di suam Jug
penyukat
1 biji Telur Periuk
1 biji Kuning
telur Sudip
kayu
15gm Tepung
kastard Penimbang
15gm Tepung
jagung Mangkuk
50gm Gula
kastor
¼tsp Esen
vanilla
Cara penyediaan:
1. Pukul
telur, kuning telur, tepung kastard, tepung jagung, gula kastor dan esen
vanilla hingga sebati.
2. Tuangkan
susu suam dan kacau adunan hingga rata.
3. Masak
di atas api sederhana sehingga kastard mendidih dan agak likat.
4. Sejukkan
sebelum digunakan.
SOFT ROLL
BAHAN Soft Roll: Alatan:
190gm Tepung High protein – di ayak Pengayak
50gm Tepung
naik sendiri –di ayak Mangkuk
30gm Marjerin Papan
pencanai
100ml Susu Pemotong
pastri
30gm Gula
kastor Mangkuk
adunan
6gm Yis
1 biji Telur
3gm Garam
Cara penyediaan:
1.
Satukan tepung dan buat lubang di
tengah-tengah. Masukkan telur, yis, gula dan susu.
2.
Uli campuran tersebut hingga
menjadi doh.
3.
Masukkan marjerin dan teruskan
menguli.
4. Akhir sekali, masukkan
garam. Uli sekata. Rehatkan doh selama 30 minit-45 minit atau sehingga saiz
menjadi dua kali ganda.
5. Setelah direhatkan, pukul doh
untuk mengeluarkan angin dan potong doh kepada 35 gm setiap satu.
6. Uli doh menjadi bentuk bulat dan
bakar selama 15 minit pada suhu 180 °C.
No comments:
Post a Comment