Pavlova (Cold)
Bahan: Alatan:
2 biji Putih telur Ketuhar
100g Gula kastor Dulang
pembakar
1tsp Tepung jagung Kertas
minyak
1tsp Esen vanila Spatula
1tsp Cuka masakan Mesin
pengadun
100ml Krim putar
50g Strawberi
50g Kiwi
50g Mangga
½tsp Garam
Cara
penyediaan:
1. Panaskan
oven ke suhu 150°C. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.
2. Putarkan
putih telur dan garam sehingga gebu. Tambahkan gula sedikit demi sedikit
ke
dalam adunan. Putar laju selama 3 minit atau sehingga adunan menjadi gebu
berkilat.
3. Tambahkan
tepung jagung, cuka masakan dan esen vanila. Putar sehingga kental. (meringue)
4. Gunakan
spatula untuk mengaup meringue dan masukkan ke dalam dulang pembakar.
5. Bakar
selama 1 jam pada suhu 120 °C. Pavloava seharusnya berasa kering rapuh
apabila
disentuh. Tutup api oven dan biarkan sejuk di dalam oven.
6. Putar
whipped cream sehingga kental. Letakkan atas pavlova dan hias dengan
buah-buahan.
Mango
Mousse (Cold)
Bahan: Alatan:
1 biji Mangga (dicencang halus) Pisau
½
biji Lemon (diambil
jus) Pemotong
kulit buah
1tsp Gelatin Jug
penyukat
½ cawan Gula aising (diayak) Pengisar
¼ cawan hot water Papan
lapis
300g krim putar
Air
Cara
penyediaan
1. Kisar
mangga bersama jus lemon dan aising sugar.
2. Larutkan
gelatin dalam air panas. Tuangkan ke dalam kisaran mangga dan kacau sebati.
3. Masukkan
whipped cream dan kacau sebati. Hidang dalam bekas yang sesuai.
Apple
Pie (Hot)
250g Tepung serbaguna Pencanai
100g Mentega Mangkuk
adunan
75g Gula
aising Pisau
1 biji Telur
Cara
Penyediaan Doh
2. Kemudian
masukkan telur dan gaul sehingga ia menjadi doh yang lembut.
Bahan
inti pai: Alatan:
2 biji Epal Kuali
100g Gula perang Sudip
kayu
1tbsp Gula kastor Pisau
½inci Kulit kayu manis
50ml Air
Cara
penyediaan inti pai
1. Potong
dadu epal dan masak bersama gula perang dan gula kastor.
2. Setelah
gula larut, masukkan kulit kayu manis dan gaul sehingga naik bau.
3. Apabila
epal hampir empuk, masukkan tepung jagung yang dicampur air agar inti
menjadi sedikit pekat.
menjadi sedikit pekat.
4. Biarkan
sejuk setelah inti masak.
Cara
penyediaan Pai
1. Giling
atau rolkan adunan doh tadi sehingga rata dan sama tebal.
2. Letakkan
inti yang telah dimasak tadi ke atas doh yang telah digiling.
3. Lipat
doh tersebut kepada dua bahagian dan potong bahagian doh yang berlebihan agar
pai kelihatan cantik dan kemas.
pai kelihatan cantik dan kemas.
4. Setelah
siap, sapukan telur ke atas permukaan kulit pai. Bakar selama 30-40 minit
dengan suhu 180 °C.
"SELAMAT MENCUBA"
mcm sedap
ReplyDelete