Sunday, March 17, 2013

Jenis-jenis Sos


Jenis-jenis Sos
Bahan-bahan
Keterangan

Sos veloute




         blound roux
Stok putih (ayam/ikan)

Sos veloute, merupakan sos asas putih yang diperbuat daripada stok putih dan dipekatkan dengan roux.
Sos veloute dihidangkan bersama dengan daging daripada tulang stok yang digunakan. Dengan kata yang lain jika anda menggunakan tulang ikan untuk membuat stok dan stok itu digunakan untuk membuat veloute maka sos veloute itu perlu dihidangkan dengan ikan.


Sos bechamel



  White  roux
500ml  Susu UHT
Bawang besar
Onion pique  
Garam
Lada sulah     


Sos bechamel, juga dikenali sebagai sos putih asas yang diperbuat daripada susu dan dipekatkan dengan roux (bahan pemekat). Sos ini sangat sesuai jika dicampurkan dengan keju. Ia juga adalah sos yang biasa dimakan bersama ikan dan pasta.
Sos espagnole 




Stok perang
     Brown roux
Tomato puri
     Mirepoix               
Sachet
Garam


Sos espagnole pula, dikenali sebagai sos perang yang merupakan konsentrasi stok daripada tulang. Jadi rasa stok ini sungguh kaya dengan rasa daging.




Cuka             
Lada hitam hancur
Air
Kuning telur
Clarified butter
Jus lemon
Garam


Sos hollandaise, merupakan sejenis sos yang diperbuat daripada kuning telur, minyak, mentega dan lemon atau cuka. Ia sangat sesuai dimakan bersama telur, ikan dan sayuran.

Sos  Tomato


Stok perang
     Brown  roux
Tomato puri
Bawang putih
Mirepoix    
Daum bay
Thyme
Garam
Lada sulah


Sos tomato adalah sos yang diperbuat daripada buah tomato segar dan sangat sesuai dinikmati dengan ayam, ikan dan pasta.

No comments:

Post a Comment