Monday, March 18, 2013

Mirepoix, Roux, Bourquet Grani dan Sachet

Cara membuat mirepoix

bahan-bahan:
bawang besar, saleri dan lobak merah

* nisbahnya ialah ( 2:1:1)
bawang besar 2
saleri 1
lobak merah 1


Cara membuat roux

Bahan-bahan:
   50g      Marjerin/mentega
50g      Tepung gandum

* nisbahnya ialah ( 1:1)

Cara-cara :
1.      Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.

2.      Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi roux.

3.    Angkat roux dari dapur dan biarkan sejuk.      

Cara membuat bourquet grani

bahan-bahan : 
batang leek, batang saleri. batang thyme dan daun bay

peralatan:
tali

cara-cara: 

1) Masukkan thyme ke  dalam batang lik.
  

   2) Bungkus thyme dengan batang lik supaya tidak jatuh.

             
  3) Selitkan daun bay dan kemaskan dengan batang saleri.


4) Ikat dengan tali.


5) Siap bourquet grani


Cara membuat sachet

bahan-bahan:
daun bay, thyme, lada putih, batang pasli dan bunga cengkih

peralatan:
tali dan kain maslin

cara-cara:
1) Gunting kain maslin mengikut saiz yang sesuai.

 2) Masukkan kesemua bahan kedalam kain maslin.


3) Ikat menjadi seperti sup bunjut.

sachet siap

No comments:

Post a Comment