Thursday, May 16, 2013

INFO DESSERT




Wahhhhh.....mau meleleh air liur tgk gambar kat ats ni kan..??? kann..??? kan...???? hehhehheeh...Opsss, lupe Assalamualaikum...kawan-kawan sumua...... Apa khabar?? haaa.....agak-agak apa lah yang kami nak kongsikan pada minggu ni yer....Errrmmmm.... mesti dah dapat agak ni. Tajuk pun dah ada kat atas tu kan.....hehehhe...Ok baiklah, pada minggu ini kami nak kogsikan kepada anda semua tentang DESSERT atau dalam bahasa melayunya dipanggil pencuci mulut. Untuk pengetahuan semua, dessert atau pencuci mulut merupakan hidangan yang perlu dihidangkan atau disediakan selepas pelanggan menikmati hidangan berat. Ini kerana tanpa menghidangkan dessert, sesuatu menu itu selalunya boleh dianggap kurang lengkap. Dessert merupakan hidangan pencuci mulut yang terakhir selepas Appertizer / Pembuka Selera, Soup / Sup dan Main Course / Hidangan Utama. Di antara contoh dessert popular barat ialah:

Sweet crust               : Apple Pie, Fruit Tartlet
Pastry cream             : Inti Tartlets
Kek                          : Pineapple Up Side Down, Span Kek, Black Forest Cake
Custard                     : Cream Caramel
Pudding                     : Pudding Jagung
Cookies                     : Biscuit Chocolate Chips
Pastri lapis                 : Danish, Puff Pastry
Pastry rapuh asas       : Pai Ayam

Jenis-Jenis Dessert

Bil.
Jenis
Contoh

1.

Dessert Sejuk
              ·         Pencuci mulut yang       dihidang sejuk.


Kek.
Puding.
Jeli.
Agar-agar.
Mousse.
Ais krim.
Pan cake.


2.

Dessert Panas
             ·         Pencuci mulut yang dihidang panas.

Puff pastry.
Pai.
Danish.
Pastry lapis.
Cookies.


Klasifikasi Dessert

A.    Fruits
B.     Pudding : Pineapple Bavarois, Cornstarch Pudding.
C.     Cake : Black Forest, Fruit Cake.
D.    Choux paste : Éclair, Profitroll.
E.     Pie : Fruit Pie, Hot Apple Pie.
F.     Ice ceam : Coupe St Jaquese, Banana Split.
G.    Mousses : Strawberry Mousses, Chocolate Mousses.
H.    Crepes/pancake, Crepe suzette, Devil Pancake

No comments:

Post a Comment