Thursday, May 16, 2013

DESSERT

Pavlova (Cold)


Bahan:                                                                                     Alatan:
2 biji                Putih telur                                                           Ketuhar
100g                Gula kastor                                                        Dulang pembakar
1tsp                 Tepung jagung                                                    Kertas minyak
1tsp                 Esen vanila                                                         Spatula
1tsp                 Cuka masakan                                                    Mesin pengadun
100ml              Krim putar
50g                  Strawberi
50g                  Kiwi
50g                  Mangga
½tsp                Garam

Cara penyediaan:
1.      Panaskan oven ke suhu 150°C. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.
2.      Putarkan putih telur dan garam sehingga gebu. Tambahkan gula sedikit demi sedikit
      ke dalam adunan. Putar laju selama 3 minit atau sehingga adunan menjadi gebu berkilat.
3.      Tambahkan tepung jagung, cuka masakan dan esen vanila. Putar sehingga kental. (meringue)
4.      Gunakan spatula untuk mengaup meringue dan masukkan ke dalam dulang pembakar.
5.      Bakar selama 1 jam pada suhu 120 °C. Pavloava seharusnya berasa kering rapuh 
      apabila disentuh. Tutup api oven dan biarkan sejuk di dalam oven.
6.      Putar whipped cream sehingga kental. Letakkan atas pavlova dan hias dengan buah-buahan.

Mango Mousse (Cold)

Bahan:                                                                                             Alatan:

1 biji                Mangga (dicencang halus)                                           Pisau
½  biji              Lemon (diambil jus)                                                    Pemotong kulit buah
1tsp                 Gelatin                                                                        Jug penyukat
½ cawan          Gula aising (diayak)                                                    Pengisar                      
¼ cawan          hot water                                                                    Papan lapis
300g                krim putar
Air

Cara penyediaan
1.      Kisar mangga bersama jus lemon dan aising sugar.
2.      Larutkan gelatin dalam air panas. Tuangkan ke dalam kisaran mangga dan kacau sebati.
3.      Masukkan whipped cream dan kacau sebati. Hidang dalam bekas yang sesuai.

Apple Pie (Hot)

Bahan kulit pai:                                                                                Alatan:
250g                Tepung serbaguna                                                        Pencanai
100g                Mentega                                                                      Mangkuk adunan
75g                  Gula aising                                                                   Pisau
1 biji                Telur


Cara Penyediaan Doh
1.      Gaulkan tepung, mentega, gula dan uli  sehingga adunan menjadi seperti berderai.
2.      Kemudian masukkan telur dan gaul sehingga ia menjadi doh yang lembut.


Bahan inti pai:                                                                                  Alatan:
2 biji                Epal                                                                            Kuali
100g                Gula perang                                                                Sudip kayu
1tbsp               Gula kastor                                                                 Pisau
50g                 Kismis                                                                         Papan pemotong
½inci               Kulit kayu manis
½tbsp              Tepung jagung
50ml                Air

Cara penyediaan inti pai
1.      Potong dadu epal dan masak bersama gula perang dan gula kastor.
2.      Setelah gula larut, masukkan kulit kayu manis dan gaul sehingga naik bau.
3.      Apabila epal hampir empuk, masukkan tepung jagung yang dicampur air agar inti 
       menjadi sedikit pekat.
4.      Biarkan sejuk setelah inti masak.

Cara penyediaan Pai
1.      Giling atau rolkan adunan doh tadi sehingga rata dan sama tebal.
2.      Letakkan inti yang telah dimasak tadi ke atas doh yang telah digiling.
3.      Lipat doh tersebut kepada dua bahagian dan potong bahagian doh yang berlebihan agar 
   pai kelihatan cantik dan kemas.
4.      Setelah siap, sapukan telur ke atas permukaan kulit pai. Bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 °C.

"SELAMAT MENCUBA"

1 comment: