Wednesday, May 1, 2013

MAIN COURSE MEAT


Roasted Beef Roulade Served With Shallot Sauce Accompanied With Rice Pilaf and Chef Selected Vegetables

Roasted Beef Roulade


Porsi : 2 orang
Bahan-bahan :                                                                       Peralatan yang diperlukan :
  • 2 potong Sirloin beef-thinly slice/tenderloin                - Ketuhar
  • 2 tbsp Worcestershire                                                  - Pisau
  • 1tsp Oregano                                                              - Papan pemotong
  • 1tsp Thyme                                                                  - Dulang pembakar
  • 1 batang Celery                                                           - Wrapping plastic
  • 2 biji Bawang putih
  • 1 biji Onion Holland
  •  50gm Mozzarella cheese
  •  Garam dan paprika secukup rasa
Langkah-langkah :
1.     Daging mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’.
2.    Sapukan  sos Worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam.    
     Perap selama 20-30minit.
3.    Potong selery secara ‘julienne’ dan susun atas daging. Bawang putih dan onion yang telah 
     dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama mozarella cheese.
4.   Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan ‘kitchen twine’ 
     menggunakan  kaedah ‘trussing’.


Shallot Sauce

Porsi : 2 orang
Bahan-bahan :                                                            Peralatan yang diperlukan :
  • 2 biji Chopped shallots                                                - Non stick pan
  • 1 helai Bay leaf                                                             - Sudip kayu
  •  Cracked peppercorn secukupnya                                - Pisau
  • 2tsp Demiglace powder                                               - Pisau pemotong
  •  Air secukupnya
  •  Garam dan lada sulah secukupnya
Langkah-langkah :
1.      Panaskan olive oil. Saute shallots  yang telah dicincang halus bersama bay leaf dan 
      peppercorn  sehingga naik bau.
2.      Masukkan demiglaze. Masak sehingga pekat dan perasakan dengan garam dan lada sulah.

Rice Pilaf


Porsi : 2 orang

Bahan-bahan :                                                              Peralatan yang diperlukan :
  • 150g  Basmathi Rice                                                   - Periuk
  • 10g Butter                                                                   - Sudip kayu
  •  25g  Chopped onion                                                   - Pisau
  • 1 helai  Basil leaf                                                         - Papan pemotong
  • 30g  Chopped Parsley                                                 - Ketuhar
  • 100ml Chicken stock                                                   - Dulang pembakar
  •   Air secukupnya
  • Garam  dan lada sulah secukupnya
Langkah-langkah :

          1.  Basuh beras hingga bersih dan toskan.
          2.  Saute bawang besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak 3 minit 
               dengan api  perlahan.
         3.   Saute beras. 
         4.      Masukkan stok ayam dan juga daun basil dan parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
         5.     Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah  dipanaskan pada suhu 180 °C selama 
               15-20 minit.

Chef Selected Vegetables

Porsi : 2 orang

Bahan-bahan :                                                     Peralatan yang diperlukan :
  •   3-5 batang Asparagus                                      - Non stick pan                         
  •  1 bunch medium size Cauliflower                  - Sudip kayu
  •    3-5 biji Cherry tomato                                   - Pisau

Langkah-langkah :

1.      Potong ¼ bahagian bawah asparagus. Cauliflower dipotong floret.
2.      Blanch  sayur-sayur di atas. Kemudian, sauté sehingga cukup masak.
3.      Perasakan dengan garam dan lada sulah.

Pommes Croquettes


Porsi : 2 orang
Bahan-bahan :                                                                Peralatan yang diperlukan :
  •        4 biji Kentang                                                                - Kuali
  •        1 biji Telur kuning                                                          - Sudip
  •        1 biji Telur                                                                     - Mangkuk
  •        15g Butter                                                                  
  •        30g Tepung
  •        50g Serbuk roti
  •        300ml Minyak masak
  •         Garam dan lada sulah
Langkah-langkah :

         1.      Rebus kentang sehingga empuk. Lecek dan masukkan telur, marjerin, garam dan lada sulah.
         2.      Bentukkan silinder. Salutkan dengan tepung.
         3.      Celup dengan telur dan salut dengan serbuk roti.
         4.      Goreng dengan minyak yang banyak.


No comments:

Post a Comment