Assalamualaikum.....dan salam sejahtera untuk semua.....
pada minggu ini kami akan berkongsikan resepi untuk membuat beberapa jenis cold aapertizer dan cara-cara nak buat dressing...jom kita lihat satu persatu resepinya...
pada minggu ini kami akan berkongsikan resepi untuk membuat beberapa jenis cold aapertizer dan cara-cara nak buat dressing...jom kita lihat satu persatu resepinya...
Shitake Canape
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan Alatan di perlukan
| |||
20
|
gram
|
cendawan shitake
|
mangkuk
|
3
|
keping
|
roti putih
|
mangkuk
|
3
|
keping
|
isi ayam turki- dihiris kecil
|
mangkuk
|
5
|
biji
|
tomato ceri-dihiris
|
mangkuk
|
200
|
gram
|
tuna (di dalam tin)
|
mangkuk
|
15
|
gram
|
daun salad
|
mangkuk
|
20
|
gram
|
mayonis
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
1. Roti putih dipotong saiz kecil dan dipelbagaikan jenis potongan supaya kelihatan menarik. Asingkan.
2. Kemudian hancurkan isi ikan tuna dengan sudu di atas roti putih yang dilapikkan dengan daun salad. Sapukan pula mayonis secukupnya di atas inti.
3. Setelah itu susunkan kepingan isi ayam turki dan tomato ceri.
4. Akhir sekali, letakkan roti berinti tadi di atas cendawan shitake yang telah direbus.
5. Sedia untuk dimakan.
Cadangan dan penambahbaikan
|
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan Alatan di perlukan
| |||
3
|
biji
|
telur
|
mangkuk
|
50
|
ml
|
mayonis
|
mangkuk
|
30
|
gram
|
yellow mustard
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
lada atau cili benggala
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
bawang
|
mangkuk
|
1
|
gram
|
garam
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
1. Rebus telur. Masukkan sedikit garam dan cuka supaya teksturnya lebih cantik.
2. Bila dah siap rebus, potong telur itu kepada dua bahagian. Ambil telur kuning
dan satukan ke dalam bekas.
3. Hancurkan telur kuning tersebut. Campur sekali dengan bahan-bahan lain yang
dinyatakan iaitu yellow mustard, lada benggala, bawang, garam dan mayonis.
4. Pipe atau ambil 1 sudu kecik telur kuning yang sudah dicampur tadi dan letak
balik ke dalam telur putih tu.
5. Hias ikut kreativiti
Cadangan dan penambahbaikan:
|
Potato Salad
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan Alatan di perlukan
| ||
50
|
gram
|
mangkuk
|
55
|
ml
|
mangkuk
|
1
|
ml
|
mangkuk
|
1
|
ml
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
mangkuk
|
20
|
gram
|
mangkuk
|
10
|
gram
|
mangkuk
|
70
|
ml
|
mangkuk
|
2
|
gram
| mangkuk |
6
|
gram
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
1. Basuh kentang dengan bersih. Masak sehingga empuk, jangan terlebih masak
kerana boleh merosakkan teksturnya.
2. Toskan kentang tersebut. Sejukkan.
4. Campurkan vinaigrette, garam dan lada sulah. Masukkan kentang dan
gaul sekata tanpa merosakkan teksturnya.
5. Sejukkan di dalam refrigerator.
6. Masukkan seleri, bawang dan parsli. Gaul perlahan-lahan.
7. Masukkan mayonis. Gaul sekata. Simpan di tempat sejuk sehingga masa
menghidang.
8. Susun lettuce di atas pinggan.
9. Letakkan kira-kira 125 gram salad di atas nya dengan menggunakan scoop.
10. Hiaskan dengan pimiento strips dan simpan di dalam refrigerator. Keluarkan
untuk dihidang. |
Basic Vinaigrette
Bahan diperlukan Alatan di perlukan
| |||
20
|
ml
|
cuka
|
mangkuk
|
1/2
|
tsp
|
garam
|
mangkuk
|
1/2
|
tsp
|
ladasulah
|
mangkuk
|
35
|
ml
|
olive oil
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
1. Campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati.
2. Kacau lagi sebelum digunakan.
bahan-bahannya
Cadangan dan penambahbaikan:
|
huhuhu...percubaan kali kedua...
Alhamdulillah boleh dikatakan menjadi luntuk kali ini...
gambar di bawah inilah Consomme yang dihasilkan oleh unit kami
owh... cuma sedikit berminyak... sepatutnya Consomme tidak boleh berminyak...
mungkin daging yang digunakan bahagian yang berlemak.. boleh jadi jugak..!!!
Consomme
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan Alatan di perlukan
| |||
100
|
gram
|
dagingl embu – dikisar
|
mangkuk
|
2
|
biji
|
putih telur
|
mangkuk
|
1000
|
ml
|
stok putih
|
mangkuk
|
100
|
gram
|
campuran ik, celery,
lobak merah dan bawang
besar (mirepoix)
|
mangkuk
|
25
|
gram
|
pes tomato
|
mangkuk
|
1
|
bunjut
|
sachet
|
mangkuk
|
1/2
|
biji
|
onion brule
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
1. Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 500 ml stok.
Biarkan selama ½ jam. Adunan ini dipanggil clear meat.
2. Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brule.
3. Rebus hingga mendidih. Jangan dikacaus ehingga telur berkumpul.
4. Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan selama 1 – 1½ jam.
6. Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain maslin dan paper towel.
7. Sesuaikan rasanya.
Cadangan dan penambahbaikan:
|
Mayonis
Bahan diperlukan Alatan di perlukan
| |||
4
|
biji
|
telur kuning
|
mangkuk
|
6
|
ml
|
cuka
|
mangkuk
|
2
|
tsp
|
garam
|
mangkuk
|
2
|
tsp
|
mustard kering
|
mangkuk
|
100
|
ml
|
olive oil
|
mangkuk
|
10
|
ml
|
cuka
|
mangkuk
|
10
|
ml
|
jus lemon
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
Cadangan dan penambahbaikan:
|
No comments:
Post a Comment