ok bahan dah ad...nilah resipinya....hehehehe....sory last2 enti baru masukkan .....biaselah nak masak ni, kita kene ada plan, pastu bahan-bahan cukup dan resepi...baru boleh masak...( tp xpe yg dah mahir, xde resepi dah boleh masak) heheh...JOM KITA MASAK.!!!
Citrus Chicken served with Orange Butter Sauce accompanied with French Fries and Sauted Broccoli and Carrot.
Citrus Chicken served with Orange Butter Sauce accompanied with French Fries and Sauted Broccoli and Carrot.
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan
Alatan di perlukan
|
|||
2
|
ketul
|
dada ayam
|
mangkuk
|
2
|
ulas
|
bawang putih
|
mangkuk
|
3
|
tbsp
|
orange marmalade
|
mangkuk
|
20
|
gram
|
butter
|
mangkuk
|
1
|
tsp
|
orange zest
|
mangkuk
|
-
|
secukupnya
|
garam dan lada sulah
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
1.
Panaskan
oven 180 C. Perap ayam dengan garam dan lada sulah.
2. Kacau sebati
bawang putih, orange marmalade,
mentega dan orange zest di dalam satu
bekas. Lumurkan di atas ayam dan bakar sehingga masak.
Cadangan dan
penambahbaikan:
·
Perapkan dahulu ayam yang telah dilumur dengan
bahan perap selama 30 minit sebelum dibakar. Ianya bertujuan supaya rasa
dapat diserap pada daging ayam tersebut.
· Semasa membakar, sapukan sedikit sahaja mentega
pada dulang pembakar kerana air ayam akan keluar dan mentega juga akan
mencair yang boleh menyebabkan dulang pembakar dilimpahi dengan cecair.
|
Orange Butter Sauce
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan
Alatan di perlukan
|
|||
25
|
gram
|
butter
|
mangkuk
|
1
|
cawan
|
jus oren
|
mangkuk
|
1
|
tsp
|
serbuk kulit kayu manis
|
mangkuk
|
-
|
secukup rasa
|
gula perang
|
mangkuk
|
1
|
helai
|
daun bay
|
mangkuk
|
-
|
secukup rasa
|
garam dan lada sulah
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
1.
Masukkan jus oren, gula perang, garam dan serbuk
kulit kayu manis ke dalam kuali serta didihkan atas api sederhana..
2.
Masukkan daun bay dan mentega. Masak sos sehingga pekat.
3.
Perasakan.
Cadangan dan
penambahbaikan:
·
Masukkan serbuk kulit kayu manis sedikit demi
sedikit dan sesuaikan rasanya. Ini kerana jika terlebih masukkannya, rasa
kulit kayu manis akan terlampau kuat dan menghilangkan rasa dan warna sos
oren yang sepatutnya.
·
Jangan masak sos terlampau lama kerana boleh
menyebabkan sos menjadi lebih gelap. Apabila sos sudah pekat, api boleh
dipadamkan terus.
|
French Fries
Bahan diperlukan
Alatan di perlukan
|
|||
4
|
biji
|
kentang
|
mangkuk
|
2
|
cawan
|
mayonis
|
mangkuk
|
1
|
tbsp
|
daun kucai (cincang)
|
mangkuk
|
-
|
secukupnya
|
garam dan lasa sulah
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
1.
Potong kentang dalam bentuk jalur memanjang.
Celur kentang yang telah dipotong.
2.
Goreng kentang sehingga berwarna keperangan
atau masak.
3.
Gaul mayonis dan daun kucai sehingga sebati.
Tuang di atas kentang. Perisakan.
Cadangan dan penambahbaikan:
·
Jangan potong kentang terlampau kecil kerana
apabila digoreng saiz kentang akan menjadi kecut dan kecil sedikit berbanding
sebelum digoreng.
·
Celur sekejap sahaja kentang supaya teksturnya
tidak rosak dan lembek.
·
Untuk lebih sedap, tambahkan sedikit serbuk
stok ayam sebelum kentang digoreng. Rasanya lebih sedap berbanding kentang
yang tidak diperisakan dengan stok ayam.
·
Goreng kentang dengan api yang besar supaya
tidak serap minyak.
|
Sauted Broccoli and
Carrot
Porsi : 2 orang
Bahan diperlukan
Alatan di perlukan
|
|||
1
|
tbsp
|
butter
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
broccoli
|
mangkuk
|
50
|
gram
|
lobak merah
|
mangkuk
|
-
|
secukupnya
|
garam dan lada sulah
|
mangkuk
|
Langkah penyediaan
1. Saute sayuran sehingga
agak masak.
2. Perisakan dengan
garam dan lada sulah jika perlu.
|
Gambar hidangan unit kami
Citrus
Chicken served with Orange Butter Sauce accompanied with French Fries and
Sauted Broccoli and Carrot
|
Stuffed Chicken served
with Spinach Cream Sauce accompanied with Baked Jacket Potato and
Sauted Broccoli and Carrot |
Chicken Cordon Bleu
served with Mushroom Sauce accompanied with Cream of Spinach and
Parsley Potato
|
Spicy Roasted Chicken
served with Two Combination of Sauce accompanied with Mashed
Potato and Chef Selected Vegetables |
Alhamdulillah...selesai sudah apa yang ingin dikongsikan kepada kamu semua. Diharap pengkosian ilmu ini dapat manfaat kepada orang lain dan diri kami juga. Semoga ketemu lagi di lain waktu dengan menu-menu yang lain pula.SELAMAT MENCUBA...!!!
No comments:
Post a Comment